/ ThinkStock/Getty Images
Поводът е в отговор на искани законодателни промени за непълнолетни лица, извършили престъпления от тежък характер
Промените „на парче“ в Наказателния кодекс (НК), след поредното брутално изнасилване и убийство, са кризисни и няма да се промени общата картина на криминогенната карта на България. Това се казва в позиция на ВМРО – Българско национално движение, която идва в отговор на исканите законодателни промени, касаещи наказанията на непълнолетни лица, извършили особено тежки престъпления, предложени от ГЕРБ.

Те няма да променят общата картина на криминогенната карта на България.

След убийството на Андреа: Няма да намаляват присъдата на непълнолетни убийци (СНИМКИ/ВИДЕО)


От партията дават за примери тежките убийства, станали през последните няколко години - Кристин от Сотиря, Андрея от Галиче, Виктория от Русе, Вероника от Велико Търново и други.

"Да не подценяваме побоищата във Войводиново и Габрово, нападенията над горски из страната, на полицаи и др. Социалното изключване на цели групи от хора е процес, който се задълбочава в последните десетилетия. С ясното съзнание, че маргинализацията и жертвите на маргиналите нямат етнос и цвят на кожата, няма как да подминем факта, че оскотяването в махалите се превърна в един от основните източници на престъпност. Причините за това са много и разнопосочни. Основната обаче си остава липсата на реална и адекватна интеграция на тези хора. Именно днес вече е очевидно, повече от всякога, че замитаните под килима социални недъзи на обществото започват да водят до отказ на целия организъм", отбелязват още в декларацията си.

„Валиумният изнасилвач“ работел като учител, после станал модел (ВИДЕО)

От ВМРО са категорични, че единственият път към интеграция на несоциализираните маси е през цялостна държавна политика.

Такава беше изработена и предложена от вицепремиера Красимир Каракачанов още миналата година, отбелязват още от ВМРО. Тя мина през обществено обсъждане и беше внесена в Министерски съвет през юли. Представена е и на заседание на Националния съвет по етнически и интеграционни въпроси.

След убийството на Андреа: Няма да намаляват присъдата на непълнолетни убийци (СНИМКИ/ВИДЕО)

От ВМРО предлагат въвеждане на серия от административни наказания: „безвъзмезден труд в полза на обществото“ и „задържане в териториална структура на МВР“; Разширяване на обхвата на неизбежната отбрана; Регламентиране на създаването на доброволни отряди с цел охрана на обществения ред и особено защитата на живота и имуществото на лицата, живеещи в по-малки населени места; Обвързване на социалните плащания с индивидуална оценка; Повишаване на контрола срещу злоупотреби със социални плащания и доразвиване на правилата за спиране на плащанията при констатирани злоупотреби; Въвеждане на задължително посещение на детска градина от навършване на 4-годишна възраст на децата, без заплащане на такса, като мярка в подкрепа на отговорното родителство със специален фокус по отношение на децата, принадлежащи към маргиналните групи, насочен към преодоляване на изоставането им от социализиране и други.