Вече втора седмица медиите и социалните мрежи не спират да следят случая с нидерландеца Йохан Фредерик Стелинверф, известен като "валиумният изнасилвач".

Една от жертвите му проговори пред журналисти от Новините на Канал 6 в Нидерландия. Става дума за 32-годишната жена, която е била брутално изнасилена от Стелингверф в София на 25 декември 2019 година. Жертвата беше настанена в болница с тежки травми и разкъсвания.

Отвлечено и изнасилено момиче се спаси със Snapchat (СНИМКИ/ВИДЕО)

Екип на NOVA се срещна с нидерландските журналисти и научи подробности. Те пък й предоставиха запис от разказа на жертвата от първо лице пред холандския журналист Ан Кортерник от нидерландското издание Hart van Nederland.

„Спомням си, че плачех през цялото време. Той ме нарани много. Казах си: „Не искам да ми причинява това нещо“. Нямах никаква представа, че е опасен. Той ще си намери нова жертва”, разказва пострадала.

Съдът остави в ареста „валиумният изнасилвач“ (ВИДЕО)

На 25 декември 2019 година жената отива с приятели на заведение в центъра на София. Майка е на три деца. Две седмици преди това се разделила със съпруга си. В заведението, на съседната маса, седял мъж – чужденец. „Видях го, когато влязох в бара. Усмихна ми се и аз му се усмихнах. Красив, съвсем нормално изглеждащ мъж. Започнахме разговор. Той ми предложи да отидем да хапнем нещо. Казах му „добре”. Докато вървяхме, той ми каза, че е гей и затова се почувствах по-спокойна и си помислих, че съм намерила нов приятел”, казва още тя.

Новият приятел се казва Йохан Фредерик Стелинверф. Известен в няколко държави, но не и в България, като „валиумният изнасилвач“. Когато приятелите й си тръгнали, жената решила да остане и да си допие напитката с „очарователния мъж“. Разказал й, че има туристическа агенция и обича да пътува. Тя от своя страна му доверила за скорошната раздяла със съпруга си. Жената не подозира нищо и тръгнала с Йохан.

Втора жертва на „валиумния изнасилвач“, задържат го за постоянно

„Пийнахме, хапнахме, посмяхме се. Започнах да се усещам замаяна и му казах, че е време да си тръгвам. Тогава той започна да се държи странно. Започна да ме души и тогава изгубих съзнание. Имах чувството, че ако се съпротивлявам, той ще ме убие. Той продължи да го прави. Накрая, когато бях в банята му, се огледах наоколо и всичко беше в кръв“, разказва още жертвата.

Според медицинския доклад Йохан я е и изнасилил брутално. Няма данни дали я е дрогирал с наркотици. „Помолих го да ми отключи вратата. Той не каза нищо, просто отключи вратата”, допълва жертвата.

Кой е „валиумният изнасилвач“ и как ще бъде съден? (ВИДЕО)

Открита е от полицаи от Трето РУ в безпомощно състояние. Жената е откарана е с линейка в болницата. Следва арест. Стелингверф не отварял вратата на полицаите близо час. Пробвал да заличава следи. Оказал и съпротива при задържането, а гледката в апартамента му била потресаваща. Имало кръв навсякъде.

Йохан Фредерик Стелингверф има дебело криминално досие, а животът му прилича на филм на ужасите по роман на Томас Харис. Потомък е на семейство адвокати от Сасенхайм. Бивши негови съученици го описват като аутсайдер, но за сметка на това - доста агресивен, пишат нидерландски издания. Бил е жертва на тормоз от страна на по-големи момчета. Казват, че е комбинация от агресия и перфекционизъм. Нападнал учител, тъй като не му писал най-високата оценка.

Проговори една от жертвите на „валиумния изнасилвач“

През 2006 година в полицията в Холандия постъпват жалби от няколко жени, които твърдят, че са били упоени и изнасилени от него. Тогава властите съобщават, че може да е давал валиум или други наркотици на жертвите си. Това никога не е доказано пред съда, но той става известен като „валиумният изнасилвач”. Той е красив и чаровен, но изведнъж може да стане опасен, казва за него холандският журналист Ан Кортерник. „Преди много гадини е бил в затвора в Холандия. Бил е обвиняем за няколко изнасилвания в Нидерландия”, казва тя.

Впоследствие става учител. Преподава география и икономика в училища в Рийнсбург, Нордвейк, Амстердам и Хага. Не е особено усърден, често отсъства и е уволнен. По-късно е докторант и асистент във Факултета по бизнес администрация в университета в Гронинген и в университет в Амстердам. Паралелно се изявява и като модел. Регистрира се в агенция за модели Anti-models в Амстердам.

Обискират дома на холандеца, известен като "валиумния изнасилвач"


Заради липса на достатъчно доказателства, че е изнасилил 32-годишната българка, Йохан е освободен под домашен арест от Софийския градски съд. Част от мотивите са, че има чисто съдебно минало. Освен това, бил бит и тормозен в следствения арест. Въпреки че е разследван за серия изнасилвания в Европа, Стелингверф има само една присъда. Тя обаче е с изтекла давност и той е реабилитирин.

Запитана какво мисли за него и защо според нея той винаги се измъква, Ан Кортерник коментира: „Трудно е да се докажат тези престъпления, защото винаги е бил много умен в лошия смисъл на думата. До момента не е доказано, че той е извършил тези престъпления във всички тези страни. Винаги е имало такива подозрения. В Нидерландия е учил и е имал много добра работа. Интелигентен е и мисля, че използва това, за да се измъква от ситуацията”.

Преди да бъде пуснат под домашен арест Стелингверф е задържан с постоянна мярка от районен съдия. Случайно или не, съдиите от Софийския градски съд, които налагат по-леката мярка, са тези, които освободиха Джок Полфрийман. Веднага след като „Трафик нюз” разказа за серийнния изнасилвач, прокуратурата издаде забрана на чужденеца да напуска страната до приключване на делото срещу него.

В България Йохан Стелингверф живее от април миналата година под наем на улица „Одрин" в София. Впечатлението, което оставил, е че винаги поздравява възпитано. Никой от съседите не е  имал проблеми с него, разказва охранителят на блока Младен. „На външен вид изобщо не можеш да предположиш, че е такъв. Сега не излиза навън като е под домашен арест”, въобще не си показва носът”, разказва той.

Преди няколко дни полицията обискира апартамента на ул. „Одрин“ и Йохан Стелигверф отново бе задържан. Стана ясно, че втора жертва на насилие е подала жалба срещу нидерландеца. Жената е унгарка и разказва, че е била изнасилена в апартамента му в София през октомври. Хората в блока мислили, че е негова приятелка. Според наши източници тя е идвала няколко пъти в България, за да се срещне с Стелингверф. При последното си посещение е подала жалба. От снимките се вижда, че е бита.

На Йохан Стелингверф му бяха повдигнати обвинения за изнасилване и по този случай. А в петък вечерта Районният съд го прати за постоянно в ареста.
И пред българския съд Йохан отрече да е виновен и за двата случая, по които е обвинен, и докато хората в блока на ул. „Одрин“ правят подписка той да бъде изселен, стана ясно, че договорът му за наем е до днес - 19 януари. Разбираме, че той е изнесъл целия си багаж още на 24 декември в апартамента на ул. „Сливница“. Не знаем за какъв срок го е наел.

„На 2-ри януари го върнаха, но той си изнесе багажа още преди Коледа. Когато дойде тук, беше като в небрано лозе. Взели са му ключовете и са запечатали онзи апартамент”, разказва един от съседите му.

„Той се изнесе много екстремно оттук. Даже му помогнахме, защото времето беше лошо. Каза ми, че до три дни ще се видим. Нещо ме накара да се обадя на хазяина му и той каза: „Ама, ние прекратихме договора”. Това се случва на Бъдни вечер. Почти веднага той е извършил това в другия апартамент”, каза още съседът.

Прави впечатление, че след като на 26 декември е задържан, а 7 дни по-късно - пуснат под домашен арест, нидерландецът посочва като постоянен адрес този на ул. „Одрин“, който е празен и за който има предизвестие. Вероятно е върнат там, за да се избегне евентуална саморазправа от страна на близките на 32-годишната жертва от София.

Йохан Фредерик Стелингверф има право да обжалва в тридневен срок постоянния си арест. Какво ще решат този път съдиите - продължаваме да следим.

 
nova.bg