Влизането ни ЕС породи въпроси за положението на българите в испанската област Арагон
Влизането ни ЕС породи въпроси за положението на българите в испанската област Арагон / netinfo
Влизането на Румъния и България в ЕС на 1 януари тази година породи многобройни въпроси за положението на имигрантите от тези две страни, които в момента живеят в испанската автономна област Арагон, съобщава днес електронното издание "Ералдо".

Общият съюз на работниците е затрупан от лавина от въпроси какви са предимствата и какви са промените в положението на пребиваващите граждани на България и Румъния след присъединяването на двете страни към ЕС.

Общият съюз на работниците в Испания заедно с местното правителство, властите на Сарагоса, различни местни общини, където живеят много имигранти, организираха поредица разяснителни събеседвания за намиране на отговори на възникналите въпроси.

Според данни на синдиката към 30 юни 2006 година в Арагон са пребивавали законно 1739 българи и 14 876 румънци, а на 1 януари тази година техният брой се е увеличил съответно до 3183 и 27 455. Пак според данна на синдиката миналата година в Арагон нелегално са пребивавали 12 579 румънци и 1444 българи.

Сега обстановката се промени и вече не може да се говори за нелегални имигранти, защото румънците и българите придобиха статут на европейски граждани. Не може да се твърди, че тези имигранти са нелегални, защото те имат свободата да живеят, да влизат и да излизат от Испания без проблеми, допълва изданието.

Те обаче не могат свободно да се наемат на работа, защото Испания затвори за две години трудовия си пазар за гражданите от България и Румъния. Пребиваващи от двете нови членки на ЕС могат да работят в страната, ако имат собствен бизнес, отбелязва "Ералдо".