Властите в Дуисбург не са се вслушали в предупрежденията на полицията
Властите в Дуисбург не са се вслушали в предупрежденията на полицията / снимка: Reuters

Предупрежденията на полицията "Парадът на любовта" да не се провежда в малкия град Дуисбург са били пренебрегнати. Това заявява пред вестник "Билд" шефът на германския полицейски съюз, предаде Ройтерс.

"Аз ги предупредих преди година, че Дуисбург не е подходящо място за "Парада на любовта" Той е твърде малък и твърде тесен", казва Райнер Венд, който самият произхожда от този град.

В събота Германия бе шокирана от смъртта на 19 души в блъсканица и паника, разразили са на музикален технопарад. Ранени бяха и стотици хора, някои от които тежко.

Високопоставеният полицай Венд припомни, че за 2009 г. в близкия град Бохум е бил насрочен "Парад на любовта", но градските власти са се вслушали в предупрежденията на полицията и са го отменили от съображения за сигурност. "В Дуисбург не искаха да ни чуят", подчертава Райнер Венд. 

Канцлерът на Германия Ангела Меркел очаква старателно разследване на причините за трагедията, каза днес в Берлин неин говорител.

Кметът на Дуисбург Адолф Зауерланд заяви по местно радио, че градът сътрудничи на прокуратурата. "Ние ще дадем отговори, както отговорихме на прокурорите", каза Зауерланд, който в неделя трябваше да бъде охраняван от гневни граждани на мястото на драматичните събития от предния ден, пише БТА.

Разследващите органи търсят доказателства за обвинения в убийство поради небрежност, посочва Ройтерс. Дуисбургският прокурор Ролф Хаферкамп каза, че ще проучи плановете по сигурността, както и въпроса защо на събитие, предвидено за 250 хиляди души, са допуснати между 500 хиляди и един милион човека. По думите на Хаферкамп следствието може да продължи месеци.