Великобритания се отказа от ротационното председателство на ЕС
Великобритания се отказа от ротационното председателство на ЕС / БГНЕС

Великобритания няма да поеме планираното шестмесечно ротационно председателство на Европейския съвет от юли 2017 г., обяви говорителка на британския премиер Тереза Мей, цитирана от Ройтерс. Съобщението бе направено след разговор между Мей и председателя на съвета Доналд Туск.

Естония ще поеме британското председателство., съобщи ДПА, цитирайки все още
неофициални източници.

По-рано днес говорител на белгийското външно министерство каза пред АФП, че председателството може да бъде поето от Белгия. "Ние сме готови да поемем това председателство, ако поискат от нас".

Тереза Мей каза, че Великобритания ще трябва да се откаже от ротационното председателство на (ЕС), планирано за втората половина на 2017 г., тъй като би трябвало да дадем приоритет на преговорите за излизане от съюза. Тя обясни, че трябва внимателно да се подготвим за преговорите за излизане от ЕС преди да задействаме член 50, посочи нейната говорителка.

Доналд Туск уверил Тереза Мей, че ще съдейства този процес да протече възможно най-гладко.

Великобритания няма да задейства чл. 50 за излизане от ЕС тази година

Мей уведомила Туск в телефонен разговор за решението на Великобритания да се откаже от ротационното председателство. Председателят на Европейския съвет приветствал експедитивното й решение по въпроса, предаде Франс прес, позовавайки се на комюнике на канцеларията на британската министър-председателка.

След разговора Туск съобщи в Туитър, че е предложил на Мей "кадифен развод": "Казах на министър-председателката Тереза Мей, че Брекзитът трябва да е добре организиран и спокоен, нещо като "кадифен развод". В момента ротационен председател на Европейския съвет е Словакия. От януари до юни 2017 г. тази функция ще изпълнява Малта, а тя трябваше да бъде сменена от Великобритания. По план е предвидено председател през първата половина на 2018 г. да е Естония, отбелязва ДПА.

Същевременно Тереза Мей заяви, че възнамерява да разговаря открито и откровено за Брекзита с лидерите на Германия и Франция при първото си посещение в чужбина, откакто пое поста, предаде ДПА.

Мей поиска от Меркел и Оланд време, преди да започне преговорите за излизане от ЕС

Днес тя ще срещне с германският канцлер Ангела Меркел в Берлин, а утре - с френския президент Франсоа Оланд в Париж.

Меркел ще посрещне Мей с всички военни почести в сградата на канцлерството в центъра на германската столица, след което двете ще имат работна вечеря.

Решена съм излизането на Великобритания от Европейския съюз да е успешно и поради това реших да посетя Берлин и Париж толкова скоро, след като поех поста, посочи в изявление новият британски министър-председател.

Камерън призова Тереза Мей да държи Великобритания близо до ЕС

Очаква се Мей да каже на Меркел и Оланд, че ще е необходимо известно време, за да се подготвят официалните преговори за Брекзит, казаха от нейната канцелария.

"Не подценявам предизвикателството да се преговаря за излизане от ЕС и твърдо смятам, че възможността да разговарям открито и прямо по проблемите пред нас ще е важна част от успешните преговори", заяви британският премиер.

Искам да отправя ясно послание за значението, което придаваме на двустранните отношения с европейските ни партньори не само сега, а и след като напуснем ЕС, допълни Тереза Мей.

Източник: БТА