Мей поиска от Меркел и Оланд време, преди да започне преговорите за излизане от ЕС
Мей поиска от Меркел и Оланд време, преди да започне преговорите за излизане от ЕС / Guliver/Getty Images

Новоназначеният британски премиер Тереза Мей е казала на германския канцлер Ангела Меркел и на френския президент Франсоа Оланд в телефонни разговори днес, че нейното правителство се нуждае от време, преди да започне преговори за излизането на Великобритания от ЕС, предаде Ройтерс.

Мей е разговаряла с тях, както и с премиера на Ирландия Енда Кени, часове след като пое премиерския пост от Дейвид Камерън, който подаде оставка след референдума от 23 юни за британското членство в Евросъюза.

Тереза Мей: Великобритания ще играе нова роля, смела и позитивна, извън ЕС

"В тези разговори премиерът подчерта ангажимента си да изпълни волята на британския народ за излизане от ЕС", каза говорителка на Мей. "Премиерът обясни, че ние се нуждаем от известно време, за да се подготвим за тези преговори, и изрази надежда, че те ще се водят в конструктивен и позитивен дух", посочи тя.

Държавният глава на Франция Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел вече поздравиха новия премиер на Великобритания.

Двамата ръководители заявиха необходимостта приятелските отношения с Великобритания да продължат да се развиват. Те обаче не пропуснаха да припомнят, че преговорите за излизане от ЕС трябва да започнат възможно най-бързо.

Източник: БТА