Тереза Мей: Великобритания ще играе нова роля извън ЕС
Тереза Мей: Великобритания ще играе нова роля извън ЕС / Guliver/Getty Images

Новият британски премиер Тереза Мей обеща днес да води страната в същия дух като своя предшественик Дейвид Камерън, предаде Ройтерс.

Великобритания ще играе нова роля, смела и позитивна, извън Европейския съюз, подчерта Мей, цитирана от Франс прес, в първото си публично изявление, след като бе натоварена тази вечер от кралица Елизабет Втора да състави новото британско правителство.

Тереза Мей ще води Великобритания в духа на Камерън

"След референдума (на 23 юни, на който британците гласуваха за излизане на страната от ЕС) ние сме изправени пред период на голяма национална промяна", отбеляза тя преди да влезе за първи път като премиер в резиденцията на британските министър-председатели на "Даунинг стрийт" 10.

"Зная, че защото сме Великобритания, ние ще бъдем на висотата на предизвикателството. Когато напуснем Европейския съюз, ще си извоюваме нова, смела и позитивна, роля в света и ще направим Великобритания страна, която работи не за малцината привилегировани, а за всеки от нас", обеща Тереза Мей, цитирана от Ройтерс.

Камерън си тръгна от "Даунинг стрийт", кралицата прие оставката му

Тя подчерта, че новото британско правителство ще се води от нуждите на обикновените британци.

Ще се борим с "изгарящата несправедливост" и ще построим една нова Великобритания, обяви Тереза Мей, цитирана от ДПА. Тя освен това обеща да запази единството на страната, предаде АФП.

Източник: БТА