Вдовицата на Литвиненко подаде жалба срещу Русия в съда в Страсбург
Вдовицата на Литвиненко подаде жалба срещу Русия в съда в Страсбург / netinfo

Вдовицата на бившия агент на КГБ Александър Литвиненко, който беше отровен през ноември 2006 г. в Лондон, подаде жалба срещу Русия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, обяви нейният адвокат, цитиран от Франс прес.

В жалбата са изброени нарушения от страна на Русия по няколко члена на Европейската конвенция за човешките права, свързани с правото на живот, забрана на мъченията, право на справедлив процес, право на уважение на личния и семеен живот.

Британската прокуратура съобщи, че е предявила обвинение срещу бившия офицер от КГБ и сегашен бизнесмен Андрей Луговой за убийството на Литвиненко, починал на 23 ноември от отравяне с радиоактивното вещество полоний 210, и поиска екстрадирането му във Великобритания.

Марина Литвиненко приветства това решение, макар Москва незабавно да отхвърли искането за екстрадиране. "За мен е важно съпругът ми да не е починал напразно и извършителите на това убийство да бъдат изправени пред британското правосъдие", заяви вдовицата на Литвиненко.