Вашингтон знаел, че Саддам Хюсеин ползва химическо оръжие още през 1983-а
Вашингтон знаел, че Саддам Хюсеин ползва химическо оръжие още през 1983-а / снимка: Gulliver/Getty Images

Декласифицирани документи на ЦРУ разкриват, че Вашингтон активно е подкрепял ползването на химическо оръжие още през 1983 г., от страна на тогавашния му съюзник Саддам Хюсеин.

Документите са публикувани в уважаваното американско издание за международна политика „Foreign Policy”, което разкрива, че Америка е имала неоспорими доказателства, че Ирак е ползвал нервния газ зарин и токсичния газ иприт не само по време на 10-годишната си война срещу Иран, а и срещу собствения си народ, по време на нападението в Халабджа през 1988-а. Иран още тогава е подготвял досие, което да представи пред Обединените нации.

Докато Техеран неуспешно са се стараели да намерят доказателства за това обаче, в ЦРУ не само, че са знаели за тези военни престъпления на Саддам Хюсеин, а са снабдявали режима му в Багдад с подробна логистична информация за движенията и позициите на иранските войски.

В интервю с изданието пенсиониралият се полковник от военновъздушните сили Рик Франкона, който е служил в Багдад през 1988-а, потвърждава, че американските войски в Ирак тогава са били напълно наясно с действията на Саддам Хюсеин. От ЦРУ са пресметнали, че дори да бъдат разкрити, международната реакция няма да бъде особено остра, тъй като не е имало никакви последици, когато Съветския съюз е ползвал подобни оръжия в Афганистан.

В документите става ясно, че администрацията на тогавашния президент Роналд Рейган е решила, че е по-добре да позволи на нападенията на Саддам Хюсеин да продължат, тъй като са се надявали те да обърнат войната в тяхна полза.