Вашингтон пост: Израел и САЩ обменили сведения за ядрен обект в Сирия
Вашингтон пост: Израел и САЩ обменили сведения за ядрен обект в Сирия / netinfo

Решението на Израел да атакува Сирия на 6 септември, бомбардирайки предполагаем ядрен обект, изграден с явно сътрудничество на Северна Корея, е било взето, след като Израел обменил разузнавателни данни с президента на САЩ Джордж Буш това лято. От сведенията ставало ясно, че севернокорейски служители в ядрената област са били в Сирия, съобщава днес американският в. "Вашингтон пост", цитирайки източници от американското правителство.

Правителството на Буш не е коментирало израелската акция, нито предшествалата я информация, пише водещият всекидневник. Вашингтон бил силно обезпокоен от твърдението на Израел, че Северна Корея подпомага ядрените амбиции на страна с тесни връзки с Иран. Белият дом обаче бил против незабавен отговор, тъй като се безпокоял, че подобни мерки ще подкопаят дългите преговори с цел да се убеди Пхенян да прекрати ядрената си програма.

В крайна сметка се смята, че САЩ са дали потвърждение на Израел за първоначалните данни от разузнаването и това е станало преди израелската офанзива срещу Сирия, сочат източниците.

"Вашингтон пост" отбелязва, че американските представители коментират случая само при условие да запазят анонимност, тъй като много подробности около връзката Северна Корея-Сирия остават неясни. Качеството на израелските разузнавателни сведения, степента на севернокорейската помощ и сериозността на сирийските намерения са неопределени и това засилва вероятността Пхенян просто да се е освобождавал от вече ненужно оборудване. В миналото Сирия енергично се стремеше към химически оръжия, но не и към ядрени и това кара някои експерти по разпространението на ядрено оръжие да бъдат скептични спрямо разузнаването на Израел, което предизвика атаката срещу Сирия, пише изданието.