Вашингтон опровергава твърденията за сътрудничество с Либия
Вашингтон опровергава твърденията за сътрудничество с Либия / netinfo

Администрацията на американския президент Джордж Буш опроверга твърденията на редица средства за масова информация, че има планове за сътрудничество между САЩ и Либия в областта на ядрената енергетика.

“Не знам нищо за каквито и да било планове САЩ да участват в ядрени програми заедно с Либия”, заяви пред журналисти във Вашингтон говорителят на Държавния департамент Том Кейси.

По-рано през деня агенция “Ройтерс” съобщи с позоваване на официалната либийска информационна агенция “Джана", че САЩ ще окажат помощ на Либия при разработването на мирна ядрена програма.

В съобщението се казваше също, че споразумението за разработване на мирна ядрена програма трябва да бъде подписано скоро. “Върховният народен комитет на Либия нареди на 11 март на Върховния народен комитет за връзки и международно сътрудничество да подпише споразумение, свързано с либийско-американското сътрудничество в областта на мирното използване на атомната енергия”, цитира “Ройтерс” думите на отговорника за международните въпроси в либийското правителство.

През 2003 г. Либия обяви, че се отказва от създаването на оръжия за масово поразяване. След тази стъпка страната подписа споразумение с Международната агенция за атомна енергия, с което позволи нейните ядрени обекти да бъдат инспектирани.