Вариантът Омикрон на коронавируса е открит засега в 38 страни по света. Но няма информация за нито един смъртен случай на заразен с него. Това съобщи Световната здравна организация, предаде Франс прес.

"Нямам никаква информация относно смъртни случаи, свързани с Омикрон", каза Кристиан Линдмайер, говорител на организацията.

СЗО: Няма съобщения за смъртни случаи от щама Омикрон

Според СЗО ще са нужни няколко седмици, за да има по-точна представа за потенциалното въздействие на Омикрон, да се установи дали той е устойчив на ваксините, тестовете и леченията, каква е неговата степен на заразяване.

Предварителните данни както изглеждат говорят за по-голяма способност на Омикрон да заразява хората, но това е всичко, което е известно за момента, поясни Линдмайер.

Ето кои са страните, където вече има съобщени случаи на Омикрон: Южна Африка, Китай, Белгия, Ботсвана, Холандия, Чехия, Великобритания, Германия, Израел, Италия, Австралия, Канада, Дания, Австрия, Ирландия, Португалия, Испания, Швеция, Швейцария, Бразилия, Япония, Реюнион, Южна Корея, Гана, Нигерия, Норвегия, Саудитска Арабия, САЩ, Обединени арабски емирства, Финландия, Франция, Гърция, Исландия, Зимбабве.
БТА