Франция днес съобщи за първия си случай на новия вариант на COVID-19 Омикрон, предаде Ройтерс. Случаят е регистриран близо до Париж в момент, в който водещ научен съветник на правителството каза, че до края на януари Омикрон може да стане доминиращ в страната.

Здравният орган, отговарящ за департамента Ил дьо Франс (Парижка област), каза, че случаят на Омикрон е бил открит при човек, който се е завърнал от Нигерия. Миналия месец случай на новия вариант бе установен на френския остров Реюнион в Индийския океан.

Вариантът Омикрон в Европа се разпространява все повече

Водещият правителствен научен съветник Жан-Франсоа Делфреси каза пред телевизия Бе Еф Ем, че "истинският враг" засега все още е Делта вариантът, който се разпространява в пета вълна.

"Би трябвало да наблюдаваме постепенно нарастване на варианта Омикрон, който ще измести Делта", вероятно до края на януари, каза той. Делфреси прогнозира, че е възможно коледните празници да протекат добре, ако се предприемат стъпки за ограничаване на натоварването от варианта Делта. "Коледа не в риск, ако населението, както и хората, които отговарят за решенията, бъдат много предпазливи", заяви той, като повтори, че социалната дистанция и третата бустерна доза ваксина са ключови оръжия.

Moderna ще е готова с бустерна ваксина срещу Омикрон през март

Франция отчете близо 50 хиляди нови случая на COVID-19 за 24 часа, съобщи вчера здравното министерство. Към вчерашна дата в интензивни отделения са били настанени 1886 души, което според Делфреси все още не е пиково ниво, особено ако се сравни с втората вълна във Франция през миналата есен, когато този брой достигаше до 6-7 хиляди.
БТА