В. „Таймс”: Празник в Косово, но глобален махмурлук
В. „Таймс”: Празник в Косово, но глобален махмурлук / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

"Празненството беше в Косово, но махмурлукът ще е глобален", така британският вестник "Таймс" отхвърля коментарите, че независимо Косово ще се стане първата ислямска държава в Европа.

Косово винаги е показвало умереност по отношение на религията, както стана ясно този уикенд, когато отпразнува независимостта с шумни веселби насред знамена на чужди държави, сред които и албанското, отбелязва "Таймс".

Изданието смята, че Великобритания, Франция, Германия и Италия ще са първите страни, които ще признаят независимо Косово, а Гърция, Испания, Словения и България ще се въздържат засега, изнервени, че този ход би могъл да окуражи подобни процеси по периферията им. Кипър, например, вероятно никога няма признае най-новата държава в Европа.

Вестник "Гардиан" изтъква, че Косово не трябва да се възприема като прецедент. Декларацията за независимостта е последната глава в дългото и болезнено разпадане на бивша Югославия. Ясно очертаните граници, легалният статут вътре в бивша Югославия и жестокото отношение, което народът преживя по време на разцепването на страната им, правят от Косово уникален случай в международното право.

Само по този начин ще бъдат преодолени стереотипите и предразсъдъците на Балканите и ще бъдат отворени нови и конструктивни канали за комуникация, основаващи се на взаимно уважение, пише „Гардиън”.