В. Монд преразказва интервю на Снежана Димитрова
В. Монд преразказва интервю на Снежана Димитрова / netinfo

Френският вестник "Монд" описва в статия от медийния си раздел интервюто, което българската медицинска сестра Снежана Димитрова е дала за германското списание "Щерн" от 2 август, в което описва преживелиците си по време на затворничеството в Либия.

„Предпочитани моменти ми бяха, когато нещо се счупеше. Тогава можех да опитам да го поправя. Първия път поправих повреден котлон. Номерирах всичките му части и го монтирах наново. После поправих телевизора, а по-нататък постегнах едни стари фотьойли", спомня си Снежана Димитрова.

Срещу физическите и психическите мъчения тя се бори, като се потапя дълбоко в съзнанието си. "Правех се, че все едно не присъствам там, все едно ставащото около мен не ме засяга. Може би сте ме виждали по телевизията по време на процеса, но присъствах само телом", разказва медицинската сестра.

За да компенсира отсъствието на близките си Снежана Димитрова дава воля на въображението си. За пръв път е могла да излезе на чист въздух една нощ три месеца след задържането й. "Беше прекрасно да видя отново звездите. В Либия звездите са по-големи, небето е по-дълбоко. Избрах най-хубавите звезди и ги кръстих с имената на децата ми, на съпруга ми и на родителите ми. После събрах камъчета, дадох им имена и им говорех", разказва Снежана Димитрова.

Тя на два пъти подчертава, че не всички либийци са се държали зле с нея. "Цялата тази история е лудост, до най-малките подробности". Дори споменът за мъченията, които е претърпяла е обвит с това неверие. "Питах се как е възможно такива неща да се случват? Как може десет или петнайсет мъже да измъчват една 47-годишна жена?", пита се тя.

Българите знаят какво значи всеобща абсурдност, създадена от един политически режим. Това е техен общ опит с либийците, коментира "Монд". Снежана Димитрова разказва как при един от случаите на изтезаване е висяла окачена за ръцете в продължение на четири часа, а впоследствие е била мъчена с електрически ток. Тя обаче нищо не е казала на мъчителите си.

Най-тежката си дума - "предателство" тя запазва за съкилийничките си. Защото са подписали признания, в които и тя е била обвинявана. "Най-лошото е, че тези жени никога не се извиниха за тази си постъпка", отбелязва Снежана Димитрова. Така завършва медийната хроника на "Монд", озаглавена "Звезди с български имена в небето на Либия". /БТА/