В Сребреница отбелязват 12 години след клането на мюсюлмани
В Сребреница отбелязват 12 години след клането на мюсюлмани / netinfo

В Сребреница ще бъде отбелязана 12-ата годишнина от най-голямата жестокост, извършена в Европа след Втората световна война - избиването на около 8000 мюсюлмани, мъже и момчета, от босненските сръбски сили през войната в периода 1992-1995 година, съобщава Франс прес.

Останките на 465 жертви на клането, мъже и момчета на възраст от 13 до 77 години, ще бъдат погребани в Мемориалния център в Поточари край Сребреница, в Източна Босна.

Жертвите, ексхумирани от масови гробове, бяха идентифицирани с ДНК-тестове след последното общо погребение, което се състоя през юли 2006 година. Тогава в Поточари бяха погребани останките на 505 души.

На церемонията се очаква да пристигнат десетки хиляди близки на жертвите. За втора година ще присъства и главният прокурор на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия Карла дел Понте.

Между 1000 и 1200 полицаи са ангажирани със сигурността на церемонията, която според полицейския комендант Урош Пена представлява събитие с висока степен на риск заради спора, разгорял се в последно време между сръбските и мюсюлманските лидери по въпроса за статута на Сребреница.

През февруари Международният съд в Хага окачестви събитията в Сребреница като геноцид. Това даде повод на босненските мюсюлмански лидери да поискат специален статут за Сребреница и изваждането й от състава на Република Сръбска в Босна.

Мюсюлманите казват, че Сребреница не бива да остава част от Република Сръбска, защото клането бе извършено от босненските сръбски сили, но инициативата им бе критикувана от международната общност и категорично отхвърлена от босненското сръбско ръководство.

През април 1993 г. мюсюлманският анклав Сребреница бе обявен за зона за сигурност на ООН, но на 11 юли 1995 г. падна в ръцете на босненските сръбски сили.

Бившите лидери на босненските сърби Ратко Младич и Радован Караджич, които са смятани за отговорни за клането, се укриват, откакто Международният трибунал в Хага ги обвини в геноцид, припомня АФП.