/ Guliver/Getty Images
Тони Ивоби, 62-годишен италианец от нигерийски произход, е първият цветнокож италиански сенатор. Той е избран в Сената от антиимигрантската и твърдолинейна италианска партия Лига, предаде ДПА.
 
"Много съм развълнуван, че съм избран за сенатор! След 25 години на борба в голямото семейство на Лигата, сега за мен започва една велико ново приключение", написа Ивоби във Facebook днес.
 
Вдовицата на убит от мафията мъж влезе в италианския парламент, за да „си върне лицето“ (СНИМКИ)

Ивоби бе избран за сенатор от областта Ломбардия. Той бе говорител на Лигата, отговарящ за миграционните въпроси от 2014 г. Ивоби споделя твърдата партийна линия по въпроса за имиграцията. В профила си в Facebook той има качена снимка с тениска, на която пише "Спрете инвазията!".
 
Ивоби е първият цветнокож в Сената, но досега в долната камара на парламента имаше цветнокожи депутати. Това бяха Жан-Леонар Туади и Сесил Киенж. И двамата бяха от левоцентристката Демократическа партия. Киенж беше и министър по имиграционните въпроси в периода 2013-2014 г. Тя беше мишена на много расистки атаки, повечето от които идващи от Лигата.
 
Берлускони се срещна със Салвини, очертават се сложни преговори след вота в Италия

Сред по-интересните членове на Сената е и Грегорио Де Фалко от Движение Пет звезди. Той е офицер от бреговата охрана и бе обявен за герой заради координирането на спасителните усилия след крушението на лайнера "Коста Конкордия" през 2012 г. Той си спечели известност, като наруга капитана на лайнера, който бе избягал със спасителна лодка, преди да се спасят всички пътници.
 
В Италия популистите триумфират

Лига и Движение Пет звезди са големите победители на изборите за италиански парламент в неделя.
БТА