/ / Gulliver/Getty Images
Хотел "Хумболт" във венецуелската столица Каракас ще бъде първият в страната, в който нощувките и услугите ще се плащат в новата венецуелска криптовалута петро, предаде ТАСС.
 
Новината съобщи президентът Николас Мадуро при откриването снощи на реконструирания хотел. През декември м.г. той обяви, че "Хумболт" ще бъде първият венецуелски седемзвезден хотел.
 

"Хотелите, които откриваме, и всички хотели в страната, имат разрешение, естествено, да приемат разплащания в конвентируеми валути, но този хотел, Хумболт, ще бъде първият, в който за всички услуги ще се плаща в петро", заяви Мадуро, цитиран от държавното "Унион радио". Президентът също така изрази надежда, че в бъдеще туризмът ще бъде един от двигателите на националната икономика.
 

Предварителната продажба на криптовалутата петро започна през февруари. Курсът на петрото се определя от цената на барел венецуелски петрол. По-рано държавният глава заяви, че инвеститорският интерес към петро надхвърля 3 млрд. евро.
 

През последните години Венецуела изпитва остра социално-икономическа криза, съпроводена с хиперинфлация, девалвация на националната валута, недостиг на стоки от първа необходимост и лекарства.

Според оценки на парламента през 2017 г. инфлацията в страната надхвърля 2600%. Тази година, според някои прогнози, може да достигне 14 000%.
 
БТА