В Румъния се съмняват Пинтер да е казал, че ни отлагат за Шенген
В Румъния се съмняват Пинтер да е казал, че ни отлагат за Шенген / Sofia Photo Agency, архив

Председателят на Комисията по външна политика на долната камара на румънския парламент Атила Кьорьоди заяви за Аджерпрес, че изявленията на унгарския министър на вътрешните работи Шандор Пинтер за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство са били интерпретирани погрешно и че според посолството на Унгария в Букурещ Пинтер продължава да подкрепя присъединяването на двете страни към Шенген през март 2011 г.

Според моята информация става дума за погрешна интерпретация на агенция ДПА. Аз говорих веднага с нашия посланик в Будапеща, който се е свързал с отговорния екип там и той е потвърдил, че Пинтер не е казвал подобно нещо, заяви Атила Кьорьоди. По думите му Шандор Пинтер е казал, че ако докладът покаже проблеми, тогава вероятно присъединяването към Шенген ще бъде през втората половина на годината, при друго председателство на ЕС, но ако няма проблеми, присъединяването ще се случи сега.

Румънският депутат е разговарял с представители на унгарското посолство в Букурещ, които са потвърдили, че позицията на Шандор Пинтер е да подкрепя присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство през март 2011 година.

Според информация на ДПА, която бе цитирана от Аджерпрес, унгарският вътрешен министър Шандор Пинтер заявил, че присъединяването на Румъния и България към Шенген ще бъде отложено от определената дата 31 март 2011 година, посочва БТА.

Същевременно румънският външен министър Теодор Баконски заяви, че е поискал от посолството на Румъния в Будапеща точен запис на изявленията, направени от Шандор Пинтер, съобщава Аджерпрес.

Баконски посочи, че Букурещ очаква 14 януари, когато работната група за оценка по Шенген ще представи в Съвета доклада от последната мисия по оценка.

Унгарското председателство на ЕС е включило в дневния си ред разширяването на Шенгенското пространство. Очакваме процедурно 14 януари, когато работната група по оценка за Шенген ще представи в Съвета последния доклад за оценка и ще дискутираме резултатите от този доклад. Ако успеем да направим от това национална цел, а не тема за полемика във вътрешната политика, имаме план за действие, очакваме мнението на Европейския парламент, трябва да работим съвместно с всички страни, които изразяват някакви съмнения, имали сме контакти с европейски комисари по темата, заяви Баконски пред телевизия Антена 3.