/ Istock
Страни членки на ЕС са изпратили в Гърция близо 500 огнеборци и седем самолета, които помагат в борбата с горските пожари на различни места в страната, съобщи днес Европейската комисия, цитирана от ДПА.

Европейският комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Янез Ленарчич посочи в изявление, че наличните ресурси за борба с пожарите се разполагат съвместно в защита на европейските граждани и територия.

Според данни на програмата на ЕС за наблюдение и мониторинг на земята „Коперник“ изгорелите площи тази година в Гърция вече надхвърлят средните годишни стойности, а горещото и сухо лято е далеч от края си.

Пожарите в Гърция са под контрол, но опасността не е отминала

ДПА съобщава, че в северозападната част на Тунис също са изпратени два самолета за борба с пожарите.

Страни от целия свят могат да поискат помощ от страните членки на ЕС при природни бедствия, а Европейската комисия координира разполагането на оборудване и експерти по гражданска защита, напомня агенцията.

В отговор на унищожителните пожари през последните години ЕС подобри своята готовност за реакция при големи пожари, включително изпращането на допълнителен брой огнеборци в зони с висок риск.
София Георгиева/БТА