Ангела Меркел
Ангела Меркел / БГНЕС
Надпреварата за приемник на Ангела Меркел в Германия започва тази седмица в нейната консервативна партия, като претендентите се разграничават от лидерката и потапят в несигурност края на нейното управление.

С подаването на оставка миналия понеделник след една бурна година начело на Християндемократическия съюз (ХДС) от досегашната избраница на канцлерката да я замени на този пост, Анегрет Крамп-Каренбауер отпадна възможността за спокойно предаване на щафетата в края на 2021 г., когато приключва четвъртият мандат на Меркел.

Меркел изрази съжаление за Анегрет Крамп-Каренбауер, която не се кандидатира за канцлер

"Проблемът с гигантите е, че трябва да свършат като гиганти. При тях не е възможен организиран преход. Всемогъщите трябва да бъдат съборени", написа пророчески в понеделник в. "Билд".

Популярният всекидневник впрочем напомня, че самата Ангела Меркел предизвика падането през 1999 г. на друг гигант, наставника й Хелмут Кол, който бе свален от ръководния пост на ХДС след политическо-финансов скандал.

Меркел освободи федералния комисар за източните германски провинции

Анегрет Крамп-Каренбауер, която възнамерява да се оттегли най-късно до лятото, тази седмица ще разговаря с кандидатите за поста й начело на консервативната формация, след което ще представи доклада си пред партийното ръководство на 24 февруари.

Днес тя ще се срещне с 64-годишния Фридрих Мерц, исторически съперник и заклет враг на канцлерката, на когото допитванията дават голямо мнозинство в редиците на консерваторите.
БТА