/ БТА
В Дания създадоха нов десерт, посветен на коронацията на новия крал Фредерик. Легендарната местна сладкарница Conditori La Glace прави същото и през 1972 г., когато на трона се възкачва абдикиралата преди седмица кралица. Тогава в пекарната измайсторяват тортата Маргрете, която е част от ежедневния асортимент вече 52 години.

Последната кралица на света абдикира, на престола се възкачи крал Фредерик Х (СНИМКИ/ВИДЕО)


Conditori La Glace се намира в сърцето на Копенхаген и прави торти от 1870 г.  Сладкишът в чест на краля е кръстен  "Смяна на тронове".

 


Сигурно се чудите какво представлява кралската торта? Върху маслена бадемова основа е поставен марципан, след което всичко е покрито в шоколад. Вторият пласт е от лешников пралин и наситен карамелен крем, а третият пласт от солен карамел и ядки. Разбира се, отгоре на тортата има позлатен печат с името на Фредерик X.

 

Заради огромния интерес през последния половин век, сладкарницата ще остави в асортимента си и тортата Маргрете. Тя се състои от мек нуга крем, поставен върху две Флорентински бисквити с ядки и плодове, както и марципан с ром. Украсена е с бяла маргаритка от марципан.

10 факта за новия крал на Дания

Освен, че могат да бъдат опитани на място в салона на сладкарницата, от Conditori La Glace предлагат кралските десерти в опаковки, които могат да се изпращат по пощата.

"За да може цяла Дания да опита хапка от смяната на трона", обясняват майсторите. И все пак предупреждават, че количествата са ограничени, защото макар и известна, сладкарницата си остава бутикова.