Уругвай обмисля правителството да стане основен дилър на марихуана в страната
Уругвай обмисля правителството да стане основен дилър на марихуана в страната / снимка: Reuters

В парламента на Уругвай е внесен законопроект, според който правителството ще се превърне в основен и законен дилър на марихуана, предаде Асошиейтед прес.

Всички министри в кабинета на президента Хосе Алберто Мухика са подписали внесения в Конгреса проект, според който правителството трябва да поеме изцяло нелегалната търговия с марихуана в страната, която се оценява на 30-40 милиона долара годишно.

Законопроектът предвижда правителството да поеме контрола върху вноса, производството, продажбата и разпространяването на наркотика, като по този начин се създаде легален пазар, така че потребителите да могат да се снабдяват, без да им се налага да използват по-опасните нелегално продавани наркотици.

В документите към новия закон се посочва, че борбата с наркотиците не е дала резултат и че марихуаната предизвиква "само леко изразена зависимост за разлика от кокаина, алкохола, тютюна и психотропните препарати".

В текста на самия законопроект се посочва, че целта му е "употребата на марихуана да се нормализира и изцяло да бъде приета от обществото, така че потребителите да не бъдат третирани като престъпници".

Едновременно с това се предлагат учебни програми за рисковете от употребата на марихуана, допълва БТА.

Според законопроекта "марихуаната от дълги години е най-масово използваното незаконно вещество" и този наркотик "има значително ниво на легитимност в уругвайското общество".

Цитират се и прецеденти за различни нива на декриминализация на притежанието на марихуана, например в Холандия, Австралия, Испания и в някои от щатите в САЩ.

АП подчертава, че съдбата на законопроекта в Конгреса е неясна заради сериозните различия в позициите на отделните фракции, както и между депутатите от коалицията Широк фронт на президента, съставена от леви партии и социални движения.