/ iStock/Getty Images
Депутатите в словашкия парламент се обявиха срещу президентското вето върху одобрения от тях миналия месец законопроект, който удължава от 14 на 50 дни предизборната забрана да се оповестяват публично резултати от проучвания на електоралните настроения на избирателите, предаде Ройтерс.

Ветото на президента се подкрепя от някои опозиционни партии, които виждат в толкова дълга забрана опит да се попречи на малки партии да участват пълноценно в предизборната надпревара.

Словашкият и чешкият президент отбелязаха 30 г. от Нежната революция

Предвидената в законопроекта забрана е третата най-дълга в света, след тази в Камерун и Тунис, твърдят от Словашката академия на науките.

Парламентът одобри тази прекомерна забрана в навечерието на изборите, които трябва да се състоят на 29 февруари догодина, с гласовете на управляващата лява партия СМЕР, нейния младши коалиционен партньор - крайнодясната Словашката национална партия (СНС), както и на опозиционната също крайнодясна националистическа Народна партия "Наша Словакия".

Словашкият президент наложи вето на закон, забраняващ социологически данни преди изборите

Според авторите на законопроекта неговата цел е да защити избирателите от дезинформация, за да могат те да правят информиран избор на основата на програмите и действията на партиите. Според опозиционни критици обаче това е маневра с цел да се намалят шансовете на малките партии да се борят със сегашната управляваща коалиция.

Президентът Зузана Чапутова изрази мнение, че законопроектът нарушава правото на информация, гарантирано от словашката конституция, и ограничава политическата конкуренция. Тя каза, че ще поиска от конституционния съд да спре влизането в сила на закона, докато не реши дали той не нарушава конституцията.

Словаците ще избират нов парламент в края на февруари

Според гласувания от депутатите текст политическите партии запазват правото да провеждат собствени предизборни анкети, но не могат да оповестяват техните резултати публично.

Словакия е сред европейските страни, в които през последните години се появяват доста нови партии. Според Ройтерс това разширява възможностите за изява на опозиционни настроения на фона на намаляващата подкрепа за СМЕР и за евентуална нова коалиция около нея в резултат на предстоящите избори. Това обяснява желанието на управляващите да свият възможностите за политически избор, за да предотвратят негативни последици за себе си.
БТА