/ iStock/Getty Images
Досега забраната в страната за обнародване на данни от проучвания на електоралните нагласи беше за срок 14 дни преди вота
Президентът на Словакия Зузана Чапутова наложи днес вето върху закон, който забранява публикуването на резултати от социологически анкети до 50 дни преди изборите. Тя обяви, че ако парламентът отхвърли ветото, ще сезира Конституционния съд, предаде Ройтерс.

Досега забраната в страната за обнародване на данни от проучвания на електоралните нагласи беше за срок 14 дни преди вота. От Словашката академия на науките съобщиха, че това 50-дневно информационно затъмнение в Словакия би било най-дългото в света след Камерун и Тунис.

Свободата на медиите е застрашена, плашат журналисти с убийства


Законопроектът бе одобрен с гласовете на депутатите от управляващата лявоцентристка партия "Смер" (Посока) и коалиционния й партньор Словашка национална партия (СНП), както и от опозиционната крайнодясна Народна партия "Наша Словакия".

"Смятам, че законът нарушава правото на информация, дадено от конституцията, и ограничава политическата конкуренция", каза пред репортери Чапутова. Тя добави, че ако парламентът отхвърли ветото, ще използва правото си да го оспори пред Конституционния съд и да поиска от магистратите да спрат действието на закона, докато се произнесат по него.

Президентско вето може да бъде оборено със 76 гласа в 150-местния Национален съвет (парламент).
 

Вносителите на законопроекта от "Смер" и СНП твърдят, че той цели да предпази избирателите от дезинформация, за да могат да вземат решенията си въз основа на програмите и действията на партиите. Оспорваният от президента закон не забранява на политическите сили да правят свои проучвания на общественото мнение, без да публикуват резултатите от тях.
Удължаването на възбраната за анкети е втората промяна в словашкото изборно законодателство през тази година. През юни управляващите наложиха ограничения върху частните дарения за политическите партии. Според опонентите тази мярка облагодетелства утвърдените партии, които получават държавно финансиране според броя на получените гласове на избори, предаде Ройтерс.

Следващите парламентарни избори в Словакия трябва да се състоят на 29 февруари догодина.
 
БТА