Унгария затваря границата с Хърватия в полунощ
Унгария затваря границата с Хърватия в полунощ / БГНЕС

Унгария ще затвори границата си с Хърватия от полунощ, за да пресече притока на мигранти, заяви днес унгарският външен министър Петер Сиярто, съобщиха световните агенции.

Сиярто каза след заседание на съвета за национална сигурност, че Унгария ще създаде на границата с Хърватия две транзитни зони, където мигрантите ще могат да кандидатстват за убежище. По думите му преминаването през границата ще може да става само на официалните контролно-пропускателни пунктове. Той заяви, че Унгария е уведомила Хърватия, Словения, Полша, Словакия, Австрия и Германия за решението да затвори границата.

Според него на срещата в Брюксел вчера лидерите на Европейски съюз не са успели да вземат решение за общи сили за защита на границите на Гърция, а е ясно, че Унгария трябва да защитава външните граници на Шенгенската зона. "Затова съветът за национална сигурност реши, че от полунощ . . . Унгария напълно ще прилага Шенгенските правила на границата с Хърватия", каза Сиярто.

Над 383 000 мигранти са влезли в Унгария от началото на годината, като почти всички са се насочили към Германия и други държави в Западна Европа. През последните седмици между 5000 и 8000 мигранти пресичат ежедневно границата с Хърватия, откъдето се придвижват към австрийската граница.

На 15 септември Унгария затвори границата си със Сърбия, по която издигна ограда с бодлива тел. Оттогава мигрантите започнаха да минават през Хърватия, след което Унгария издигна подобна ограда и на хърватската граница. Сега в стремежа си да достигнат Западна Европа те вероятно ще се насочат към Словения.

Източник: БТА