/ iStock
Унгария и Азербайджан са изградили газопреносна връзка, която да гарантира доставките на гориво от Закавказието до Централна Европа, заяви пресцентърът на унгарския премиер Виктор Орбан, след като той се срещна с президента азербайджанския президент Илхам Алиев, предаде ТАСС.

Азербайджанският лидер е на визита в Будапеща по повод националния празник на Унгария – Деня на св. Ищван.

Преговорите между Орбан и Алиев са били фокусирани върху въпросите за енергийните доставки. "Тази година Азербайджан ще достави 100 милиона кубични метра природен газ.

Освен това бе сключено споразумение за съхранение на 50 милиона кубични метра азербайджански газ в Унгария, така че вече има реална физическа връзка между двете страни за пренос на природен газ", заяви говорител на унгарския премиер.

Унгарската енергийна компания Ем Ви Ем СиИЕнържди (MVM CEEnergy) и азербайджанската национална компания СОКАР (SOCAR) подписаха на 2 юни в Баку договор, който предвижда до края на тази година в Унгария да бъдат доставени 100 милиона кубични метра азербайджански газ, припомня ТАСС. Очаква се в бъдеще доставяните обеми да нараснат до 1-2 милиарда кубични метра на година. Тогава двете компании се договориха и за съхранението на 50 милиона кубични метра газ в Унгария.

Азербайджан започна да доставя газ в Европа в края на 2020 г. по Трансадриатическия газопровод, който е част от Южния газов коридор (ЮГК).
Николай Велев/БТА