Украински военни
Украински военни / БГНЕС
За първи път от руското нахлуване в Украйна съветникът на украинския президент Алексий Арестович посочи броя на загубите на страната му, съобщи украинската агенция TSN. „В началото на конфликта имахме средно 100 души на ден“, цитира агенцията Арестович в предаването Фейгин Live. На въпроса на Фейгин дали въз основа на тези изчисления е възможно да се каже, че украинската армия е загубила до 10 000 войници, Арестович отговори: „Да, някъде така“.

Съветникът разкритикува западните съюзници, които според него са твърде бавни в прехвърлянето на оръжие в Украйна.

Ден преди това друг президентски съветник Михаил Подоляк каза, че ежедневните загуби на Украйна са 100-200 бойци.

Също в четвъртък министърът на отбраната Алексий Резников каза, че загубите възлизат на ден до 100 убити военнослужещи и до 500 ранени.

Установен е контакт с бойците в завод „Азот” в Северодонецк, водят се преговори за безопасното излизане на цивилни. Това съобщи в събота посланикът на Луганската народна република в Русия Родион Мирошник, цитиран от ТАСС.

„Установен е контакт с бойците, водят се преговори за безопасно излизане на цивилни от територията на завода. Украинските формирования ще имат гарантиран живот и адекватно лечение в съответствие с международните изисквания, ако освободят заложниците, а самите те спрат съпротивата и се предадат без никакви условия", написа той в канала на Telegram.

Според посланика "около 300-400 украински бойци са блокирани сега в „Азот”. Те се концентрират близо до първия контролно-пропускателен пункт на химическия завод", добави той. В завода може да останали до 500 цивилни, укрити в бомбоубежища, уточни Мирошник.

В четвъртък ръководителят на руския Национален център за управление на отбраната генерал Михаил Мизинцев каза, че украинските бойци насилствено държат стотици жители на Северодонецк в подземните съоръжения на завода „Азот”, като са минирали контейнери с химикали, които планират да взривят при отстъплението си.
БГНЕС