Джо Байдън
Джо Байдън / / iStock/Getty Images
Украинският президент Володимир Зеленски "не искаше да чуе" събраната от американското разузнаване информация, че Русия се готви да нахлуе, каза президентът на САЩ Джо Байдън пред дарители на проява на демократите за набиране на средства, предаде Асошиейтед прес.

"Подобно нещо не се е случвало от Втората световна война насам. Знам, че много хора си помислиха, че вероятно преувеличавам, но аз знаех, че разполагаме с данни, потвърждаващи, че той /руския президент Владимир Путин/ смята да нахлуе през границата".

"Нямаше никакво съмнение в това, но Зеленски, както и много други хора, не искаше да го чуе. Разбирам защо не искаха да го чуят, но той /Путин/ влезе", каза Байдън, цитиран от Франс прес.

САЩ започнаха да предупреждават, че Русия се готви да нахлуе в Украйна, много преди президентът Путин да обяви началото на своята "специална операция" срещу страната на 24 февруари. Предупрежденията предизвикаха недоверие и дори завоалирани критики от страна на Зеленски и някои от европейските съюзници на Вашингтон, които тогава смятаха, че САЩ създават прекалена паника, припомня АФП.
БТА