Зеленски Източна Украйна
Зеленски Източна Украйна / БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че силите на страната му "правят всичко", за да спрат руската офанзива с ожесточени битки на изток и юг. Киев заяви в петък, че е нанесъл нови въздушни удари в превзетия южен район Херсон, един от първите райони, завзети от Русия след инвазията на 24 февруари.

Но според Зеленски продължават "много трудни битки", включително в района на Донбас, където Москва е съсредоточила огневата си мощ, особено около източния индустриален град Северодонецк.

„Украинските войски правят всичко, за да спрат настъплението на окупаторите, колкото им позволяват тежките оръжия, модерната артилерия, всичко, което поискахме и продължаваме да искаме от нашите партньори”, добави президентът. Той изтъкна още в обръщението си, че Украйна "не трябва да позволява на света да отклони вниманието си от това, което се случва на бойното поле".

Зеленски: Украйна не трябва да бъде оставяна в "сивата зона" на ЕС

В района на Николаев близо до фронтовата линия на юг областният управител подчерта спешната нужда от международна военна помощ. "Руската армия е по-мощна, те имат много артилерия и боеприпаси. Засега това е артилерийска война... и ние сме без боеприпаси", каза Виталий Ким.

По думите му „помощта на Европа и Америка е много, много важна, защото имаме нужда само от муниции, за да защитим страната си".
 
БГНЕС