Валерий Залужни
Валерий Залужни / БТА
Украинците отбелязват днес Деня на въоръжените сили на страната, предаде Укринформ.

На днешния ден, 6 декември, през 1991 г. Върховната рада (украинският парламент) одобрява законите "За въоръжените сили на Украйна" и "За отбраната на Украйна" , а на 13 декември 1991 г. приема Концепцията за отбрана и развитие на въоръжените сили на Украйна, която определя основните принципи и сфери на развитие на украинската армия.

Укринформ отбелязва, че Украйна наследява от СССР едно от най-мощните военни формирования в Европа, оборудвано с ядрени оръжия и сравнително съвременни видове оръжие и военна техника. В продължение на над 20 години от началото на съществуването на независима Украйна обаче украинската армия е почти унищожена. През десетилетията има масови съкращения на персонала. Някои военнослужещи напускат сами, отчаяни от липсата на бъдеще за тях в армията. Отделно от вътрешните фактори са налице и външни влияния, като през годините Украйна е принудена да преодолява засиления натиск от страна на Москва, която по всички възможни начини възпрепятства създаването на пълноценни въоръжени сили на страната.

Повратната точка в историята на съвременната украинска армия са събитията от 2013 и 2014 г.: Революцията на достойнството, руската окупация на Крим и части от Източна Украйна. Макар и армията да бе повалена в руини, сред измени, поражения, безумен натиск и предателства за каузата на врага, украинските военнослужещи успяха да запазят независимостта на родината и да защитят нацията от агресора, посочва Укринформ.

Агенцията допълва, че понастоящем въоръжените сили на Украйна показват, че са способни да се противопоставят на руската армия, която в момента се смята за втората най-голяма военна сила в света.

Укринформ обръща внимание на факта, че в световната ранглиста на военните сили в доклада на специализирания сайт "Глоубъл файърпауър" (Global Firepower) от януари 2023 г. Украйна е на 15 място сред 145 държави. Година по-рано страната е 22-ра.
Иво Тасев/БТА