/ iStock/Getty Images
Украйна планира да изпълни всички условия, необходими за започване на преговорите за присъединяване към Европейския съюз, до края на тази година, заяви украинският министър-председател Денис Шмигал, съобщи ДПА.

"Украйна е изпълнила всички седем препоръки на Европейската комисия, които получихме, когато придобихме статут на кандидат за членство", заяви украинският премиер на пресконференция в Рим.
Шмигал участва в конференция за възстановяването на Украйна, чийто домакин е Италия. Днес той се срещна с папа Франциск във Ватикана.

"Киев ще осъществи всички реформи, необходими за присъединяването към ЕС, въпреки руското нахлуване в страната", заяви той. Шмигал посочи, че антикорупционните мерки, които Киев вече е въвел, "се прилагат напълно, както Украйна се договори с европейските партньори".

Понастоящем 27 000 нормативни акта се привеждат в съответствие със стандартите на ЕС. Украинският премиер каза още, че се надява Европейската комисия скоро да публикува междинен доклад за изпълнението на седемте препоръки и че този доклад "ще отвори вратата" на Киев за започване на конкретни преговори за присъединяване. 

По-рано днес украинският министър-председател бе приет от папа Франциск във Ватикана на половинчасова частна аудиенция. Шмигал помоли понтифика да работи за връщането у дома на редица деца, някои от тях сираци, които са били депортирани от Украйна в Русия.
Симеон Томов/БТА