Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба / / iStock/Getty Images
Френският президент Еманюел Макрон не се опита да отрече прозападните стремежи на Украйна и вчера посети Киев, предлагайки мнения, а не предложения, констатира на брифинг украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, предаде Ройтерс.

Кулеба заяви, че Украйна няма да приеме никакви ултиматуми за намаляване на напрежението с Русия.

Макрон посети Киев, след като проведе разговори с руския президент Владимир Путин. Путин настоява да се блокира присъединяването на Украйна към НАТО, а Украйна се опасява да не й бъдат наложени неприемливи компромиси.

Сепаратистите не смятат, че в Източна Украйна всеки момент може да избухне пълномащабна война

"Намираме се във фазата, в която страните се опитват да разберат границите на приемливите компромиси и стъпките за излизане от задънената улица", каза Кулеба, визирайки преговорите за уреждане на конфликта в Донбас. В тази връзка украинският външен министър каза, че Киев няма да се съгласи на пряк диалог с Донбас по време на насрочените за утре разговори в Нормандския формат (Германия, Русия, Украйна, Франция) на ниво съветници.

"Мисля, че отново ще има тежък и дълъг разговор. Мисля, че Русия отново ще настоява за пряк диалог (с Донбас). Отново ще получи отказ от нас, но в дипломацията няма друг начин, освен да се разговаря и да се търси решение, без да се преминават червените линии", заяви Кулеба, цитиран от ТАСС.

Той също така каза, че въпреки наличието на огромни руски войски край границите на страната му, в Донбас положението е относително спокойно, т.е. "по-добро, отколкото беше преди месец".
БТА