Украйна
Украйна / БТА
Политици и военни източници в подкрепяните от Русия сепаратистки региони на Източна Украйна заявиха, че не смятат, че в Източна Украйна всеки момент може да избухне пълномащабна война, докато продължават опитите за намиране на дипломатическо решение на кризата, предаде Ройтерс.

Тлеещият от дълги години конфликт между подкрепяните от Русия сепаратисти и украинската армия е част от по-сериозна криза в отношенията между двете страни. Русия е струпала повече от 100 000 военни близо до границата на Украйна, а САЩ предупреждават за възможна атака в рамките на дни или седмици.

Андрей Пургин, местен политик и бивш сепаратистки лидер, каза пред Ройтерс, че засега не очаква значителни промени във враждебните действия на ниско ниво по разделителната линия между Киев и сепаратистите, където международни наблюдатели следят за експлозии и други нарушения на примирието, чийто брой понякога достига до стотици на ден. Но Пургин очаква следващите шест месеца да са "много трудни" и предрича голяма промяна в конфликта в една или друга посока. "Или ще има окончателен мир, или много голяма вероятност за много сериозни ескалации", каза той.

Два сепаратистки източника казаха пред Ройтерс, че не очакват сериозна военна ескалация поне до пролетта. "Времето на дипломацията още не е изтекло", каза единият от източниците, близък до сепаратисткото командване.

В понеделник друг сепаратистки лидер каза, че е възможно в региона всеки момент да избухне пълномащабна война и може да се наложи неговите сили да потърсят подкрепа от Москва.

Всички страни смятат Донбаския регион за ключов за развитието на кризата около Украйна, тъй като внезапно изостряне на напрежението там би могло да доведе до избухване на истинска война. Франция, Германия и САЩ са сред западните правителства, които настояват да се спазва мирното споразумение за Донбас от 2015 г., което още не се изпълнява.
Александър Ходаковски, бивш политически лидер в самообявилата се Донецка народна република, който сега ръководи военна част, каза, че засега преговорите са отдалечили - но не са премахнали - опасността от опустошителна пълномащабна война. "Ако има възможност да избегнем избухването на война, нека се възползваме от тази възможност", каза той.
БТА