Украинската криза няма военно решение, предупреди Бан Ки-мун
Украинската криза няма военно решение, предупреди Бан Ки-мун / снимка: БГНЕС

Украинската криза "няма военно решение" - така генералният секретар на ООН Бан Ки-мун предупреди Запада за опасностите от евентуална военна ескалация в момент, когато НАТО се кани да засили присъствието си в Източна Европа, предаде Франс прес. "Европейският съюз, американците и повечето западни страни обсъждат твърде сериозно как да действат" във връзка с руската намеса в Украйна, отбеляза Бан Ки-мун в Нова Зеландия.

"Те трябва да разберат, че няма военно решение. Политически диалог в името на политическо решение - ето най-сигурният път", заяви той, изразявайки съжаление от "хаотичната и опасна ситуация" с последици "от регионален и глобален мащаб". Забележките на Бан Ки-мун са адресирани до 28-те държавни лидери от НАТО, които се очаква да приемат на среща в Уелс в четвъртък и петък план за поддържане на готовност в отговор на поведението на Русия в украинската криза, разглеждано като заплаха от съюзниците, които имат обща граница с тази страна, посочва АФП.

Хиляди военни от бойната авиация, сухопътните сили и флота, подкрепени от специални части, ще може да бъдат разположени "за няколко дни", обеща в понеделник генералният секретар на пакта Андерс Фог Расмусен.

Киев и Западът обвиняват вече седмица Русия, че е разположила редовни войски в Източна Украйна - над 1000 души според НАТО, 1600 според Киев. За доказателство използват и сателитни снимки. Москва категорично отрича, добавя агенцията.

Източник: БТА