/ Guliver/Getty Images
Учени от Геоложкия институт на САЩ регистрираха поредица земетресения в района на Йелоустоунската калдера, включващи 200 подземни труса и съпровождащата ги слаба сеизмична активност, съобщи Лента, като цитира Сайънс алърт. Предполага се, че феноменът е отзвук от катастрофалното земетресение през 1959 г.
 
През периода юни-септември 2017 г. е имало 2400 подземни труса с магнитуд 4,4, докато обикновено се регистрират 1000-2000 труса годишно. Магнитудът на сегашните трусове, които са продължение от миналогодишната сеизмична активност, е 2,9.
 
Смята се, че те са следствие от катастрофалното земетресение през 1959 г., когато в резултат на трусове с магнитуд 7,3-7,5 Йелоустоунската калдера слегнала с няколко метра. Това свличане причинило смъртта на 28 души и довело до появата на езеро.
 
По думите на геофизиците, земетресенията не представляват опасност и не предвещават изригване на Йелоустоунския супервулкан. Вулканолози са на мнение, че дори ако се стигне вулканично изригване, ще става въпрос за излизане на потоци лава на повърхността. Това ще промени йелоустоунския ландшафт, но няма да се превърне в катастрофа за целия континент.
 
Все пак вероятността от разрушително изригване не е нулева.
БТА