Днес започва ваканцията за учениците от началните и средните училища в Сърбия, съобщи сръбската национална телевизия РТС. Заради трагедиите, които разтърсиха обществото, правителството реши учебната година да приключи две седмици по-рано. Вратите на училищата ще останат отворени до 20 юни за желаещите да подобрят успеха си. На родителите бяха раздадени анкетни карти, за да заявят дали децата им искат да участват в допълнителни занимания.

Изпълняващият длъжността министър на образованието Джордже Миличевич заяви, че има правно основание за приключване на учебната година две седмици по-рано и че учениците ще имат възможност да подобрят оценките си до 20 юни.

"Деветдесет и пет процента от  учебната програма е изпълнена. Има отклонение от пет процента, което е позволено от закона“, обясни Миличевич. Той каза също, решението, че учебната година приключва на 6 юни, не е прибързано.

След масовото убийство по списък: Сърбия скърби за децата (ОБЗОР)

Поради трагедиите, които дълбоко засегнаха цялото общество, правителството на Сърбия взе решение да прекрати учебната година на 6 юни във всички основни и средни училища в Сърбия. "В този момент е по-важно от всякога да се съсредоточим върху най-доброто за нашите деца, защото те заслужават нашата пълна подкрепа, любов и грижа“, се казва в  съобщението на правителството за края на учебната година.

На 3 май 13-годишен ученик уби 9 ученици и охранител в училище в Белград, а ден по-късно 21-годишен застреля осем души при безразборна стрелба в три села край град Младеновац.
 
Светла Митева/БТА