Убит и ранени при експлозия в Косовска Митровица
Убит и ранени при експлозия в Косовска Митровица / снимкa: БГНЕС

Един човек загина, а 11 души пострадаха след експлозия в северната част на Косовска Митровица тази сутрин. Инцидентът стана по време на протест на около 1000 сърби в разделения на сръбска и албанска част от река Ибър косовски град.

Експлозията избухна в Бошнячка махала, а полицията до този момент не знае кой е активирал бомбата, но разследва трагичния инцидент.

Загиналият е доктор-педиатър Месуд Джекович, който е работил в здравния център в Косовска Митровица.

Президентът на Сърбия Борис Тадич насрочи спешно заседание на Съвета за национална сигурност и настоя пред международната общност за остри реакции срещу опитите да се дестабилизира районът.

Обстановката в Косовска Митровица е мирна, но напрегната, хеликоптери на Кейфор летят над града, а войници от международните сили са разположени близо да източната страна на моста на река Ибър, недалече от мястото на инцидента.

Европейският съюз изрази дълбока тревога от извършения днес атентат. „Дълбоко съм натъжен и разтревожен от трагичния инцидент. Изразявам дълбоко съболезнование за загубата на човешки живот и съчувствие към ранените", заяви постоянният председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой, цитиран от БТА. Той призова да бъде запазено спокойствие в Косово и да се проявява „отговорно поведение от всички страни" и добави, че използването на насилие е напълно неприемливо.

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Катрин Аштън също изрази съболезнования и съчувствие към семействата и близките  на пострадалите. Същевременно тя настоя  полицията в Косово и силите на ЕС да разследват инцидента и всички замесени в него да бъдат изправени пред съд.