/ БГНЕС
Полският премиер Доналд Туск призна неуспеха след победата на националистическата опозиционна партия на проведените през уикенда местни избори, които бяха смятани за първото изпитание за лявоцентристкото му правителство след встъпването в длъжност в края на миналата година, предаде ДПА.

В публикация в социалната мрежа "Екс" Туск заяви, че е окуражен от победите, постигнати от неговата Гражданска коалиция на отделни места като изборите за кмет на градовете Варшава и Гданск, както и в някои регионални съвети.

Той обясни загубите със слабата мобилизация на младите избиратели и силната избирателна активност на опозиционната партия "Право и справедливост" (ПиС) в селските и източните райони. 

"Какъв е изводът за нас? Не се оплаквайте, а се залавяйте за работа!" написа Туск.

Според прогнозите ПиС с много малка преднина излезе от неделния вот като най-силната политическа сила. При избора на 16-те регионални администрации 33,7% от гласовете са отишли за ПиС според екзитполовете, проведени от института за изследване на общественото мнение Ипсос.

Гражданската коалиция на Туск остана на второ място с 31,9%, съобщи Ипсос.

Партията постигна голям успех в столицата Варшава: Досегашният кмет Рафал Тшасковски бе преизбран с 59,9% от гласовете на първия тур. 

52-годишният Тшасковски се кандидатира за президент през 2020 г., но беше победен от действащия президент Анджей Дуда, съюзник на ПиС.

Това, че Тшасковски бе преизбран с лекота за кмет, подхрани слуховете, че той все още може да има шанс за президентския пост.

Официалните окончателни резултати се очаква да бъдат обявени в сряда.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Пламен Йотински/БТА