Турската прокуратура поиска от САЩ временен арест на Гюлен
Турската прокуратура поиска от САЩ временен арест на Гюлен / БГНЕС, архив

Генералната прокуратура на Истанбул подготви за властите на САЩ искане за временен арест на ислямския опозиционер Фетулах Гюлен, съобщи ТВ каналът Си Ен Ен Тюрк.

Фетхуллах Гюлен не изпитва тревоги от евентуална екстрадиция в Турция

Предстои искането да бъде предадено в министерството на правосъдието на САЩ от турското правосъдно министерство. В него се посочва, че Гюлен е задочно подсъдим в Турция за опит за сваляне на правителството, покушение срещу президента, разпускане на парламента и възпрепятстване на дейността му, опит да се наруши конституционния строй и още други престъпления, свързани с нанасяне на щети на държавната собственост, причиняване на вреда на здравето на хора и организиране на убийства.

В съответствие с двустранно споразумение, отнасящо се до въпросите за реадмисия и съдействие в разследването на престъпления, Турция поиска от САЩ Гюлен да поставен под временен арест, докато бъде изпратено искането на екстрадиция.

Съдебният процес срещу Гюлен и приближените му ще започне през ноември

Временният арест е възприета в международната полицейска практика мярка, която може да поиска страната-инициатор на екстрадирането до фактическото искане и уреждането на формалностите с предаването на заподозрения.

Гюлен обвини Ердоган, че сам е инсценирал военния метеж

Гюлен живее от 1999 г. в щата Пенсилвания. Анкара твърди, че той и неговата организация - терористична според турските власти – са предприели опита за държавен преврат, при който загинаха 246 души, без да се броят метежниците, и повече от 2000 бяха ранени.

Източник: БГНЕС