/ Thinkstock/Getty Images
Турското правителство удължи извънредното положение в страната с още три месеца. Решението е било взето на заседание днес, съобщи вицепремиерът Бекир Боздаг, цитиран от ТАСС.

Боздаг уточни, че режимът на извънредно положение в Турция ще бъде удължен с още три месеца от 19 януари. Решението бе взето по препоръка от по-рано в сряда на турския Съвет за национална сигурност.

През юли 2017: Ердоган обеща да накаже враговете си (СНИМКИ)

Извънредното положение в Турция беше въведено на 20 юли 2016 г. - пет дни след неуспешния опит за преврат в страната. Днес то бе удължено за шести път.

Гьокче за опита за преврат в Турция: Пуч, организиран от хунта

Извънредното положение позволява на президента Реджеп Тайип Ердоган и на правителството да приемат нови закони, заобикаляйки парламента, както и да ограничават права и свободи. В сила са ограничения за провеждане на митинги и други масови мероприятия, силовите ведомства разполагат с по-широки правомощия и мерките за сигурност в страната като цяло са повишени значително.

10 юли: Огромен митинг в Турция "разби стената от страха" от Ердоган (СНИМКИ)

Решението за удължаване на извънредното положение трябва да потвърдено и от парламента - формалност, която се очаква да стане факт в четвъртък, отбелязва Асошиейтед прес.
БТА