Турция може да замени F-35 с руски самолети

/ Thinkstock/Getty Images
Анкара може да се обърне към Москва, ако САЩ изключат Турция от програмата за създаване на изтребители бомбардировачи пето поколение F-35. Това съобщи вестник Defense News, позовавайки се на източник от въоръжените сили на Турция.

Русия може да произвежда компоненти на С-400 в Турция

„Не може да си позволим да не заменим F-35. Руските технологии за изтребители биха били първият и най-добър избор, ако нашите американски съюзници се държат не по съюзнически и поставят под съмнение участието на Турция в съвместната програма (по създаването) на изтребители", изтъкна източникът. Той подчерта, че този вариант най-много подхожда на Анкара, ако се вземат предвид "геостратегическите оценки".

Путин и Ердоган обсъдиха доставките на С-400 (СНИМКИ/ВИДЕО)

По-рано турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заявяваше, че Турция може да се обърне към всяка друга страна, ако САЩ се откажа да й доставят F-35.

"Има F-35, има и изтребители руско производство. Ако останем без F-35, ще бъдем принудени да удовлетворим потребността ни от изтребители, откъдето и да е. И така ще бъде, докато не започнем производство на собствени самолети”, каза той.
БГНЕС