/ БГНЕС
Руският президент Владимир Путин заяви при откриването на заседание на руско-турския Съвет за сътрудничество на високо равнище, че осъществяването на договора за доставка в Турция на зенитно-ракетни системи С-400 е приоритет за Москва и Анкара, предаде ТАСС.
 

Сериозни задачи за укрепване на нашето сътрудничество стоят пред нашите страни и във военно-техническата сфера. На първо място става дума за реализация на договора за доставка в Турция на зенитно-ракетни системи С-400 "Триумф", посочи Путин.

Доналд Тръмп: САЩ, Русия и Китай влагаме милиарди в оръжия, което е нелепо

По думите на руския президент в областта на военно-техническото сътрудничество Русия и Турция имат и други перспективни проекти. Той уточни, че става дума за доставка в Турция на съвременна руска продукция с военно предназначение.

След края на преговорите с Путин на общата пресконференция, Ердоган пък заяви, че покупката на С-400 от Русия е суверенно право на Турция, отбелязва ТАСС.

Пентагонът: Очакваме разрешаване на спора с Турция за С-400

Ние вече сме подготвили пътна карта за реализиране на сделката за С-400, направихме съответните стъпки, всичко вече е завършено, каза Ердоган.

Ако ние сме се договорили вече и сме подписали това споразумение, естествено ние ще продължим да се придвижваме напред. Това е наше суверенно право, това е наше решение, никой не може да иска от нас да се откажем от него, каза той.
 

Според Ердоган първите доставки на С-400 се очакват през юли.

Русия ще ускори доставката на ракети за Турция (ВИДЕО)

Това беше третата визита на Ердоган в Русия от началото на годината. Американското правителство призова Турция да избере между руските системи и американския изтребител Ф-35, който Турция също иска да купи, и преустанови миналата седмица временно доставката на Турция на оборудване за тези самолети, припомня Франс прес.
 

Ердоган и Путин обсъдиха и изграждането на АЕЦ "Аккую". Руският президент го определи като един от ключовите проекти между страните в енергийния сектор. Според него стартирането на първия блок от централата е насрочено за 2023 г. - стогодишнината на турската република, информира РИА Новости.

"На този етап е необходимо да се привлекат допълнителни средства и да се сключат съответни споразумения с потенциални турски инвеститори. И има такива потенциални инвеститори", каза Путин.
 

Президентът обърна внимание и на подготовката за стартиране на газопровода „Турски поток”. Той отбеляза, че е необходимо да се завърши изграждането на приемателен терминал на черноморското крайбрежие на Турция, за да може газопроводът да започне работа през тази година.

Ердоган каза, че сухопътната част на "Турски поток" ще бъде построена преди края на годината. В отговор Путин изрази увереност, че газопроводите и атомните електроцентрали в Аккую ще бъдат пуснати навреме.

Медведев поиска гаранции от ЕК за „Турски поток”

Руският президент говори и за плановете за разширяване на търговията между Русия и Турция. Той изрази мнение, че премахването на съществуващите ограничения може да допринесе за това.

"Активизирането на инвестиционното сътрудничество ще бъде улеснено от стартирането на нови съвместни проекти в различни сектори на икономиката: в промишлеността, металургията, селското стопанство, високотехнологичния сектор", каза Путин.
 

Руският президент също така подчерта и интереса на турските инвеститори към руския пазар. Турция инвестира около 2 млрд. долара в икономиката на Татарстан. В допълнение, има потенциал за развитие на икономическо сътрудничество с Крим. "През последните години турският бизнес откри много руски региони: Владимир, Пенза, Калуга, Краснодар и Ставропол", каза той.

Киев се страхува от „Турски поток“, защото ще загуби транзита на газ

Путин отбеляза, че Русия и Турция са ключови търговски и инвестиционни партньори. Според него двустранната търговия между страните миналата година е нараснала с почти 16% и е надвишила 25,5 млрд. долара, а обемът на взаимните инвестиции е около 20 млрд.
БТА, БГНЕС