/ iStock/Getty Images
Турция издаде предупреждение за пътуване в европейските страни на фона на "зачестилите антиислямски, ксенофобски и расистки прояви", съобщи Анадолската агенция.

Анкара издаде и предупреждение за пътуване в Съединените щати, предаде АФП. Действията на Турция изглежда са ответна мярка за подобни предупреждения от страна на западните сили за Турция.

Съединените щати и големите европейски държави посъветваха своите граждани да не посещават масови мероприятия и да избягват горещите туристически точки в Турция.

Предупрежденията им бяха отправени по време на рязкото нарастване на дипломатическото напрежение, свързано с отказа на Турция да допусне Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО.

Наскоро Анкара беше възмутена от антиислямските протести на крайно десен екстремист, на когото беше позволено да изгори Корана пред турските посолства в Стокхолм и Копенхаген.

Крайнодесният политик Расмус Палудан отново запали Корана

Първата препоръка за пътуване на турското външно министерство предупреди за "опасни нива на религиозна нетърпимост и омраза в Европа".

В отделно изявление се казва, че "напоследък има вербални и физически нападения срещу чужденци и актове на расизъм, извършени на територията на Съединените щати".

Миналата година Финландия и Швеция скъсаха с десетилетията на военно необвързване и подадоха молба за присъединяване към НАТО в отговор на руската инвазия в Украйна.

Заявките за присъединяване към НАТО трябва да бъдат одобрени от всички 30 членове на Алианса.

Турция и Унгария са единствените членове, които не са ратифицирали двете кандидатури чрез гласуване в парламента.

Очаква се Унгария да ратифицира двете заявки следващия месец.

Но турският президент Реджеп Тайип Ердоган се е запътил към президентските избори на 14 май.
 
БГНЕС