/ Gulliver/Getty Images
Гласуването в Сената се очаква в четвъртък
Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова Сената да не приема резолюция срещу война с Иран, като отбеляза, че сега "не е моментът да се показва слабост".

По-рано Камарата на представителите на САЩ, където мнозинство имат Демократите, гласува за ограничаване на правомощията на президента да провежда военни операции срещу Иран. Приетият документ няма силата на закон и няма да бъде изпратен за подпис на президента.

Гласуването в Сената се очаква в четвъртък.

Тръмп: Може да подпишем търговско споразумение с Индия

"За да се гарантира сигурността на страната ни, е много важно Сенатът на САЩ да не приема резолюция относно военните пълномощия по отношение на Иран. Ние се справяме добре с Иран и сега не е моментът да показваме слабост", написа Тръмп в своя акаунт в Туитър.

Според него "мнозинството от американците са подкрепили атаката срещу терориста Сюлеймани". "Демократите правят това само за да осуетят действията на Републиканската партия. Не допускайте това!", добави американският лидер.

Конгресът има конституционно право да разреши или да откаже на президентите война, въпреки че фактически ръководителят на изпълнителната власт има широка власт над военните операции в чужбина без предварителното съгласие на Конгреса, оправдавайки ги с разрешения от предишния състав на Конгреса и необходимостта от защита на гражданите на САЩ. Законността на убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани на 3 януари от администрацията на Тръмп се обяснява с правомощията, предоставени на изпълнителната власт след атентатите на 11 септември 2001 г. и които по-късно позволиха елиминирането на терориста Осама бин Ладен.