/ iStock/Getty Images
САЩ отказаха да освободят Индия от митата за стомана и алуминий. През юни 2019 г. президентът Доналд Тръмп премахна търговските привилегии за Ню Делхи в рамките на Генерализираната система за преференции (GSP), което засегна индийски безмитни стоки на стойност 5 милиарда долара. Индия отвърна на мярката като въведе мита за 28 стоки, внасяни от САЩ.

Тръмп заяви, че може да подпише търговско споразумение с Индия по време на предстоящото си посещение в страната в края на този месец. "Може да направим нещо, ще видим, ако успеем да направим правилната сделка, ще го направим", заяви Тръмп пред репортери в Овалния кабинет.

Русия ще започне доставки на ракети С-400 за Индия до края на 2021 г.

Тръмп ще посети Ню Делхи и Ахмедабад на 24-25 февруари, за да се срещне с индийския премиер Нарендра Моди.

Белият дом заяви, че Тръмп и Моди са провели телефонен разговор през уикенда и са се съгласили, че посещението на американския президент ще засили още повече стратегическото партньорство между Съединените щати и Индия.

При администрацията на Тръмп САЩ активно влизат в митнически войни с други страни по света. В момента Китай е основният противник, но Вашингтон многократно е изразявал недоволството си и от условията на търговия със страни от ЕС.
БГНЕС