Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп / Gulliver/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп определи 12-дневната си обиколка в Азия като "наистина добра" и каза, че по време на нея е свършил "наистина фантастична работа", предаде ДПА.

"Това бяха наистина 12 страхотни дни и завързах много страхотни приятелства", каза Тръмп пред репортери, придружаващи го в самолета на връщане от Манила, където участва в срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН).

Тръмп: Азия е заложник на фантазиите на един диктатор (СНИМКИ)

Още преди напускане на Манила Тръмп написа в Туитър, че азиатското му пътуване, включило освен Филипините, Япония, Южна Корея, Китай и Виетнам, "ще доведе до СПРАВЕДЛИВИ ТЪРГОВСКИ СДЕЛКИ, за разлика от ужасното шоу, представено от миналите администрации".
Едно от първите действия на Тръмп като президент бе да изтегли САЩ от Транстихоокеанското партньорство, договорено по време на предшественика му Барак Обама и включващо 12 страни. Впоследствие това договорът бе преименуван и 11-те оставащи в него страни се опитват да го поддържат жив, отбелязва агенцията.

"След обиколката ми в Азия всички страни, които обсъждат с нас ТЪРГОВИЯТА, знаят, че правилата са се променили", написа в Туитър Тръмп.

Тръмп "изключително доволен" от преговорите си с китайския лидер

Тръмп съобщи също, че пътуването му е било "наистина добро" що се касае до обединяването на страните от Азиатско-Тихоокеанския регион около по-твърда позиция срещу севернокорейската ядрена програма и ракетни изпитания.

В декларация страните от Азиатско-Тихоокеанския регион призоваха Пхенян да се откаже от балистичните и ядрените си технологии и незабавно и изцяло да се придържа към резолюциите на ООН.

Тръмп: Северна Корея е страна, управлявана от секта (СНИМКИ)

"Всички източноазиатски страни са поели ангажимента за пълно и цялостно прилагане на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН за Северна Корея и призовават всички страни да направят същото", се казва в документа от срещата на върха.

Друг важен резултат от визитата бе съживяване на отношенията на Вашингтон с Филипините, каза Тръмп и описа бившата американска колония като "невероятно важна военна локация".

Филипинци изгориха изображение на Тръмп във формата на свастика (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Ние не поддържахме отношения с Филипините за дълъг период от време и сега имаме много добри отношения там", каза Тръмп.
Връзките на САЩ с Филипините се влошиха с идването на власт на президента Родриго Дутерте миналата година, когото правителството на Обама разкритикува заради бруталната му война срещу наркотрафикантите. Дутерте освен това отправи лични нападки към Обама.
БТА