/ gettyimages
Пекин разкритикува коментар на Йенс Столтенберг, генералния секретар на НАТО, който призова Китай да поеме отговорност за предполагаемата подкрепа за войната на Русия в Украйна.

Президентът на Китай Си Дзинпин се опитва "да създаде впечатлението, че стои настрана в този конфликт, за да избегне санкциите и да запази търговските потоци", заяви Столтенберг по време на посещение в САЩ.

Вашингтон е най-големият поддръжник на Украйна във военния й конфликт с Русия.

"Но в действителност Китай подклажда най-големия въоръжен конфликт в Европа след Втората световна война и в същото време иска да поддържа добри отношения със Запада", каза Столтенберг. "В някакъв момент, ако Китай не промени курса си, съюзниците трябва да накарат да си понесе последиците. Трябва да има последствия".

"Призоваваме (генералния секретар на НАТО) да спре да обвинява другите и да сее раздор, както и да не налива масло в огъня", заяви Лин Цзян, говорител на китайската дипломация.

Вместо да обвинява Китай, Столтенберг по-добре "да направи нещо конкретно за политическо уреждане на кризата", предложи Лин на редовна пресконференция.

Китай твърди, че е неутрален в този конфликт.

Пекин така и не осъди нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., а руският президент Владимир Путин е посещавал няколко пъти страната.

Китай редовно призовава за зачитане на териториалната цялост на всички държави, включително Украйна, но настоява също да се вземат предвид опасенията на Русия, свързани със сигурността.

Китай не участва в мирната конференция за Украйна, организирана в Швейцария през изминалия уикенд, главно заради отсъствието на Русия.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Асен Георгиев/БТА