Тревога на амстердамско летище, арестуван е мъж
Тревога на амстердамско летище, арестуван е мъж / БГНЕС

Амстердамското летище "Схипхол" бе частично евакуирано за четири часа тази нощ след сигнал за тревога, предаде Франс прес.

Холандските власти освободиха двама души, задържани заради заплаха за безопасността на летището, предаде ТАСС. Трети човек, задържан също на летището тази нощ, остава в ареста, но подробности за арестувания засега не се съобщават.

Тревога на амстердамско летище арестуван е мъж
netinfo
По данни на правоохранителните органи арестуваният е бил задържан по сигнал на граждани, според които той се държал странно и те се обадили в полицията. От съображения за безопасност летището беше частично евакуирано за няколко часа и това доведе до струпване на хора в района.

На мястото бяха извикани и експерти по обезвреждане на експлозиви с роботи-сапьори. В багажа на подозрителния мъж не е намерено нищо съмнително. Той обаче въпреки това остава в ареста.

Тревога на амстердамско летище арестуван е мъж
netinfo
Били са задържани и още двама младежи. След проверка на багажа им те са били освободени.

Около 21,30 часа местно време бе обявена тревога, след като полицията получи сигнал за "подозрителна ситуация". Към 1,30 часа местно време тревогата бе отменена и говорителят на военната полиция Алфред Елвангер заяви, че летището отново е безопасно.

Представители на летищните власти съобщиха, че сега летището в Амстердам работи при нормален режим.

Не са ясни причините за обявената тревога, нито самоличността на задържания мъж. При претърсвяне на куфара му не е открито нищо опасно.

През това време нямаше отмяна на полети и влаковете пристигаха нормално на гарата, която свързва летището с останалата част от страната.

"Всички зони са отново достъпни. Утре полетите ще бъдат по нормален график. Благодаря ви за търпението и за проявеното тази вечер разбиране", съобщи летищната управа в Туитър.

Друг човек е бил арестуван вчера вечерта на намиращата се недалеч гара Лайден заради подаване на фалшив сигнал за тревога, съобщи за АФП говорител на полицията в Хага. Източникът уточни, че арестът няма общо с този на "Схипхол".

Източник: БТА