Трети починал от белодробна чума в Китай
Трети починал от белодробна чума в Китай / снимка: БГНЕС

Трети човек е починал от белодробна чума в тибетски район в Северозападен Китай, където властите държат град със 10 000 жители под карантина, съобщиха китайски медии, цитирани от Франс прес.
   
Най-новата жертва е 64-годишен мъж, починал вчера в град Цзикътан, провинция Цинхай, посочва "Глоубъл таймс".
   
Най-малко деветима души са заразени, като повечето от тях са близки на първия починал - 32-годишен овчар, съобщават местните здравни власти. Здравните власти в провинцията са отказали коментар за АФП.
   
Цзикътан, който се намира на около 200 километра югозападно от главния град на провинция Цинхай - Синин, разполага с достатъчно продоволствия, за да издържи периода на карантината, отбелязва агенция Синхуа.
   
Медицински екипи извършват дезинфекция в района и издирват лица, които може да са били в контакт със заболелите, но до момента не са открили нови случаи, допълва агенцията.
   
Световната здравна организация изрази безпокойство, но и увереност, че епидемията ще бъде овладяна. Разбира се, че това е причина за тревога, тъй като става дума за вероятно най-смъртоносната форма на чумата, заяви говорителката на СЗО в Пекин Вивиан Тан. Това обаче се случва в отдалечен район на страната и властите изглежда вземат адекватни мерки, така че засега е твърде рано да преценим доколко сериозно е положението, добави тя, цитирана от БТА.
  
Засегнатият район се намира на голяма надморска височина и е слабо населен - там живеят главно тибетски овчари.
   
Според СЗО белодробната чума е най-заразната форма на болестта, но и най-рядко появяващата се. Макар да се разнася от бълхи и други животни, при хората тя се предава по въздушно-капков път, допълва АФП.